ИЗЛОЖБАТА „ПАКТ РЬОРИХ. ИСТОРИЯ И СЪВРЕМЕННОСТ“

10.07.2017

можете да разгледате  в галерия „Кирил Петров” в Монтана и тази седмица, съобщи  Веселка Гогова – координатор на асоциирано училище към ЮНЕСКО, преподавател по история в ПГПЧЕ „Петър Богдан“ – Монтана.

Пактът Рьорих е първият международен договор за защита на културните ценности по време на въоръжен конфликт и в мирно време. Той полага основата на съвременната международноправна система за защита на културните ценности. Договорът утвърждава предложения от Николай Рьорих отличителен флаг за идентификация на подлежащите на защита обекти, който представлява бяло платно с червена окръжност, в която са вписани три червени кръга. Този флаг става известен в целия свят като Знаме на Мира.

Монтана в списъка на градове от 17 държави на три континента домакини на изложбата

На 27 юни от 17:30 ч. в Художествена галерия „Кирил Петров“ гр. Монтана беше открита изложбата „Пактът Рьорих – история и съвременност“.

Изложбата се провежда под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО и е част от международен изложбен проект на Международния Център „Рьорих“ и на Международния комитет за съхранение на наследството на Рьорих.

Официални гости на откриването бяха Марга Куцарова, ръководител на Клона на МЦР в България и председател на Националното сдружение „Рьорих”; гл. експерт „Култура и вероизповедания“ в Община Монтана г-жа Нели Василева, гл. експерт „Училища и обслужващи звена“ в Община Монтана г-жа Лозка Никова, началник отдел „Държавен архив“  Монтана г-жа Ангелина Емилова, председател на Дружеството на краеведите в Монтана г-н Стефан Стефанов, директор на Профилирана природоматематическа гимназия „Св. Климент Охридски“ г-жа Бойка Симеонова, директор на Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Петър Богдан“ Монтана г-жа Пенка Ненкова и зам. директор г-жа Цветана Кръстева.

Откриването на изложбата уважиха колегиите на културните институции, учители, ученици от ПГПЧЕ „Петър Богдан“ и ПМПГ „Св. Климент Охридски“ в Монтана, общественици и граждани.

В словото от името на училището-домакин, директорът г-жа Пенка Ненкова подчерта, че откриването на изложбата „Пакт Рьорих. История и съвременност“ в Монтана е събитие в живота на езиковата гимназия. ПГПЧЕ „Петър Богдан“ гр. Монтана е асоциирано училище към ЮНЕСКО от 16 април 2015 г. и е единственото в Северозападна България. „Присъствието на всички Вас тук и сега е доказателство за културно събитие, което надхвърля рамките на училищната общност и се разпростира сред културната общественост на град Монтана и региона.“ Пенка Ненкова отправи специална благодарност към г-жа Марга Куцарова за мисията по опазване и разпространение на творческото наследство на семейство Рьорих, към Националния координатор на асоциираните училища към ЮНЕСКО г-жа Красимира Тодорова за подкрепата на МОН,  към Община Монтана и художествена галерия „Кирил Петров“ за любезното съдействие и домакинството на изложбата, която е повод да се говори за изключителната актуалност на Пакта Рьорих в съвременния свят.

Поздравителни адреси до организаторите на изложбата в Монтана, поднесе г-жа Ангелина Емилова, началник на Държавен архив Монтана.

Госпожа Марга Куцарова, ръководител на Клона на МЦР в България  представи международния изложбен проект и самата изложба, която проследява историята на „Пакта Рьорих“ от зараждането на идеята в началото на ХХ век в Русия до подписването му през 1935 година във Вашингтон. В специален раздел е отразено присъствието на знака на Знамето на мира в културите на всички народи и епохи, в това число в българската иконопис. 

Гражданите и гостите на Монтана ще могат да се докоснат до авторски репродукции на картини на Николай Рьорих, посветени на идеите на пакта и Знамето на мира. В отделен раздел е представена актуалността на „Пакта Рьорих“-разрушението на безценни културни ценности от Втората световна война до съвременността. Представена е и дейността на Международния център-музей „Рьорих“, насочена към утвърждаване на идеята на Николай Рьорих за мир чрез култура.

Марга Куцарова дари на регионалната библиотека „Гео Милев“ и библиотеката на РИМ Монтана ценни издания на Клона на МЦР в България и каталога на изложбата в София на три езика (български, руски, английски), финансиран от Индологическа фондация „Изток-Запад“.

ПГПЧЕ „Петър Богдан“ официално предаде книжка на изложбата в Монтана и цветна дипляна на училището „60 години България в ЮНЕСКО“ на Държвен архив Монтана и на г-жа М. Куцарова.

Ученици от клуб „ЮНЕСКО“ към ПГПЧЕ „Петър Богдн“-Монтана с ръководител Веселка Гогова, създаден през 2016 г. по проект „Твоят час“, и здрелостниците от Випуск 2017 г. Ана-Мария Герасимова и Никол Димитрова, представиха програма за гостите на откриването.

В началото гостите се потопиха  в епохата на Рьорих, сребърният век на руската култура с музикални фрагменти от руски композитори: Николай Римски Корсаков „Фантазия на руски теми“, Игор Стравински „Концерт за пиано и цигулка-V част“, Игор Ставински „Вълшебната флейта“ от балета „Пролетно тайнство“, Александър Бородин „Половецки танци“ от операта „Княз Игор“.

Диалогичен прочит на стихове на Н. Рьорих на руски и български език и музикални изпълнения на пиано допълниха атмосферата на откриването на изложбата.

Прозвучаха стиховете „Ключи от ворот-Ключове от врати“, „Увидиш-Ще видиш“, „В танце-В танца“, „Веселися-Весели се“,  превод на учениците, идея и художествена обработка Веселка Гогова.

Ана-Мария Герасимова изпълни на пиано „Меланхолически валс“ от Александър Сергеевич Даргомъйжски, а Станислав Кирилов „Октомври“ от „Годишни времена“ на П. И. Чайковси. Талантливите ученици са носители на отличия от национални и международни конкурси с музикален педагог Ирина Николаевна.

Учениците от клуб „ЮНЕСКО“  изпълняваха различни роли, свързани с организацията на събитието-разпоредители, фотограф-репортер, озвучител. Всички носеха отличителен знак-бадж със Знамето на мира и получиха отлична оценка от гостите.

Събитието се предхождаше от изучаване на наследството на семейство Рьорих и приобщаване на учениците към униферсалните идеи залегнали в Пакта Рьорих за защита на културните ценности по време на въоръжен конфликт и в мирно време.

Изложбата се посещава и от ученици с интерес към изобразителното изкуство и от културната общественост, съобщават от галерията Николай Пенков и Ася Горанова. В първите дни след откриването се проведоха съпътстващи изяви -организирани от училището-домакин: посещения на изложбата с беседи и интерактивни игри за ученици от 8. клас и учители в ПГПЧЕ „Петър Богдан“ под ръководството на Веселка Гогова. Победител в играта „Открий Знамето на мира“ стана Стефани Николай Миланова от 8 А клас, която откри 72 пъти символа и представи местата им в изложбата, удостоена с грамота и книжка на изложбата.  

На 6 юли изложбата събра в галерията три поколения. Скъпи гости бяха учители ветерани на училището, всичките носители на почетната значка на Монтана: Дафина Маринова, Димитрина Стоянова, Лили Николаева, учители и сборна група ученици от VIII-XI клас, заедно с директора на Държавния архив в Монтана г-жа Ангелина Емилова и колегия.  Децата много харесаха музиката, която звучеше по време на беседата и докато разглеждаха изложбата, много силно се впечатлиха, че Н. Рьорих е оставял знака с трите алени кръга в алена окръжност-символ на Пакта Рьорих, навсякъде където мине, и разбраха защо продължаваме да го разпространяваме. Ана-Мария Герасимова дойде специално от Берковица да изпълни на пиано валс от А. Даргомъйжски, с което допринесе за изпълване на празника на единението и разбирането на смисъла на Пакта Рьорих и Знамето на мира.

Посетили изложбата дейци на културата:

Валентина Михайлова, поетеса и журналист, дъщеря на Младен Исаев ( поет, преводач и политик. роден е на 7 юни през 1907 г. в монтанското село Балювица) след изява в Регионалната библиотека, посветена на 110-годишнината на Младен Исаев.

Юлий Йорданов, журналист, литературен критик, председател на Славянското дружество в област Монтана.

Теодоси Антонов, художник и скулптор, автор на герба на Монтана, негови творби притежават Британският музей в Лондон, Музеят за чуждестранно изкуство „А.С. Пушкин“ в Москва, Национална художествена галерия, Софийска градска галерия и много галерии в страната, публикува оперативна критика, разкази и пътеписи. 

 

 


Анкета

Ще Ви засегне ли световната финансова криза?

Виж резултатите

Loading ... Loading ...