След 50 години бул. „Арнолди” в Монтана бе изграден като такъв

23.12.2020

DSC_9014С божествен водосвет днес бе отворен за след основна рехабилитация бул. „Арнолди” в Монтана. Кметът Златко Живков преряза трикольорната лента за откриването на обекта. В обръщението си той определи направеното като отговарящо на всички съвременни изисквания за градска среда.

Булевардът е изграден през 70 те години на ХХ век, по времето на строителството на най-големия жилищен комплекс в града  „Младост”. Там  живеят близо 18 хиляди души.

„Въпреки, че по градоустройствен платно това широко улично платно е определено като булевард, доскоро то приличаше на писта на селскостопанско летище”, заяви Живков. 

Сега булевард „Арнолди” вече е с четири ленти, организирани  в две платна. Подменена е асфалтовата настилка общо 15 хиляди квадратни метра. Изградено е кръгово движение около паметника на генерал „Арнолди”. Подменени са бетонните бордюри и за пръв път са изградени тротоари общо  3745 квадратни метра. Има обособени велоалеи в двете ленти на движение. Изградено е  осветление на разделителната ивица с  24 допълнителни стълба. Подобрено е отводняването. Има 6 пешеходни пътеки. Оформени на зелени площи и са поставени бетонни подпорни стени пред съществуващите търговски обекти.

Реконструкцията на булеварда бе направена благодарение на средства отпуснати целево от българското правителство. Инвестиция е в размер на 1,5 милиона лева.

По план Монтана има 9 булеварда. Основни ремонти са правени през годините на шест  от тях  – „Трети март”, „Христо Ботев”, „Парта”, „Ал. Стамболийски”, Хаджи Димитър” и сега „Арнолди”.  Два булеварда  „Монтана”, и „Елин Пелин” са пуснати за движение недоизградени. Деветият определен по план булевард е „Пейо Яворов”.  Сега на негово място е пешеходна зона от ж-п гарата до центъра на Монтана.
___________________________

Генерал-майор Александър Арнолди е командир на на 4-та Кавалерийска дивизия, в чийто състав влизат руските войскови части освободили  Кутловица / дн. Монтана/ през ноември 1877 година.

Златко Живков:


Анкета

Ще Ви засегне ли световната финансова криза?

Виж резултатите

Loading ... Loading ...