Хората от село Долна Рикса в Монтана влязоха днес в нов храм, наречен на Архангел Михаил

08.11.2020

DSC_1527Видинският митрополит Даниил освети божия дом, посветен на пазителя на душите и бореца против злото Свети Архангел Михаил. Църквата е построена в село Долна Рикса в община Монтана и днес православните християни празнуваха в нея събора на вожда на небесните сили – Архангеловден.

„Изключително съм доволен, че на това място в центъра на селото изградихме поредния храм в общината“, заяви кметът на Монтана Златко Живков. Той обясни, че е на една крачка от амбицията си да изгради църковни храмове във всичките 23 села. Последната от тях ще бъде осветена  следващата година и е в село Крапчене.

Първата копка на храм „Свети Архангел Михаил“ бе направена преди две години. Двама са големите дарители за богоугодното дело. Това са Николай Калистратов и Надко Наков, съобщи кметският наместник на село Долна Рикса Любомир Ангелов. С по-малки суми се включили и други християни.

Църквата притежава и земята около храма, също след дарение. Теренът е 10 декара. Той е почистен от общинските служби и предстои пак от тях да бъде направена хоризонталната планировка, да бъде оформен парк и направена детска площадка.

Съвсем скоро ще бъде направена и първата венчавка в новия храм, похвали се Ангелов. От днешното освещаване всяка неделя вратите му ще са отворени за богомолци, а свещеникът, които ще ги води по пътя на Истината, е отец Славейко.

Златко Живков:

Любомир Ангелов:


Анкета

Ще Ви засегне ли световната финансова криза?

Виж резултатите

Loading ... Loading ...