Старият обход на Монтана ще е като нов до следващото лято

23.10.2020

DSC_1481Първа копка за ремонт на 7-километровата отсечка на път ІІ 81 от Благово до Монтана направиха областният управител на Монтана Росен Белчев, кметът на Монтана Златко Живков, директорът на ОПУ-Монтана Илия Илиев и началникът на отдел в дирекция „Изпълнение на проекти по ОПРР 2014-2020 и по програмите за териториално сътрудничество на ЕС“ в АПИ инж. Христо Петров. Второкласният път е основна комуникация на Северозападна и Югозападна България през прохода Петрохан на Стара планина. Той е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II и пристанище Лом.

„Изключително важно е този път да стане и желая успех на строителя за завърши реконструкцията до следващото лято, заяви кметът Златко Живков. Той припомни, че почти едновременно ще протече ремонтът на два участъка второкласния път. Първата е от  Боровци до Благово и втората от Благово до Монтана.  

Отсечката, ремонта на която бе обявен днес започва на около 2 км след с. Благово, продължава в посока Монтана, преминава по ул. „Диана“ в индустриалната зона на град Монтана и завършва преди пътния възел с обходния път на гр. Монтана и бул. „3-ти март. Реконструкцията включва полагане на нова асфалтобетонова настилка, подобряване на отводнителната система, укрепване на свлачище край язовир „Чернила“, ремонт на мост при 98-ми км над река Огоста и пътен надлез над жп линията Бойчиновци – Монтана – Берковица. На пътния  участък ще има нови ограничителни системи, пътни знаци и хоризонтална маркировка. Ще бъдат монтирани и соларни знаци за измерване на скоростта на движение на превозните средства. Срокът за завършване на обекта е 12 месеца. Изпълнител на строителството е  „ХИДРО – ВОД СТРОЙ“ ДЗЗД, в който участват „ХИДРОСТРОЙ“ АД и „ВДХ“ АД. Стойността на договора е 6 654 083.46 лв. с ДДС

Проектът се финансира от Европейския съюз по Програмата Интеррег V-A Румъния – България 2014-2020, чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет и е част от проект „Монтана – Долж: По-добър достъп – по-близки общности“.

Росен Белчев:

Златко Живков:

Христо Петров:

Илия Илиев:


Анкета

Ще Ви засегне ли световната финансова криза?

Виж резултатите

Loading ... Loading ...