Монтана почете Свети дух

08.06.2020

DSC_1197По традиция празничният ден на Монтана започна с богослужения в храм „Свети Дух“, водени от Видинския митрополит Даниил. На литургията присъстваха кметът на Монтана Златко Живков, областният управител Росен Белчев, председателят на ХХХІХ Народно събрание доц. д-р Борислав Великов, представители на общинската и държавната власт и не много миряни. Заради преодоляването на епидемията от коронавирус в страната бе отменено традиционното литийно шествие от храма до центъра на града, водосветът на открито и международния фолклорен фестивал.  В Младежкия дом се проведе тържествена сесия на общинския съвет, за която пристигнаха и петимата депутати от региона. Тя бе открита с акапелно изпълнение на химните на България, на Европейския съюз и на Монтана от младите таланти на детски комплекс „Ние врабчетата“ Магдалена Александрова и Дарен Гоцак.

Пръв с приветствие към представителите на местната власт се обърна Видинския митрополит Даниил.

 „Нека Светия Дух устройва божественото царство в сърцата ни и ще видите, че Бог е благ и тази благост ще радва и весели хората, които са около нас, призова владиката. Той прие от кмета Живков дарена от проф. Иван Гаврилов икона. Тя е подарък за храм Свети Дух и е копие на уникалната икона над олтара в желязната църква „Свети Стефан“ в Истанбул.

Официални обръщения към общинския съвет направиха народните представители Ирена Димова, Атанас Костадинов и Димитър Аврамов, областният управител Росен Белчев и председателят на Общинския съвет  на Пирот Милан Попович – единствен чуждестранен гост на празника.

В словата си те заявиха готовност да работят заедно за благото на Монтана в предстоящия период на преодоляване на икономическите последици от пандемията.

„Общината не спря работа по време на извънредното положение и всички ние бяхме поставени пред изпитание. През последните няколко месеца показахме голяма солидарност и споделена отговорност не само на думи, но и на дела, заяви от своя страна кметът Златко Живков.

DSC_1229Председателят на общинския съвет Иво Иванов обяви награждаването на доц. д-р Борислав Великов с почетния знак на Монтана.

„На днешния ден ние отдаваме признателността си към личности, допринесли за развитието на Монтана в различни аспекти. Вярвам, че ще се съгласите, че доц. Борислав Великов е един от най-успешните политици от 12 многомандатен избирателен район, заедно с президента Петър Стоянов“, заяви Иванов

Дългогодишният народен представител и председател  на ХХХІХ Народно събрание е сред постоянните дарители на Монтана през последните 19 години. Още в началото на политическата си кариера той  отделя лични средства за стипендии на ученолюбиви деца от Монтана. Подпомогнал е обучението на 55 студенти.   Днес доц. Великов направи поредното си дарение като обяви, че предоставя паричната премия, която придружава почетния знак и лични средства на женския баскетболен отбор на града.

Митрополит Даниил:

Златко Живков:

Доц. Борислав Великов:


Анкета

Ще Ви засегне ли световната финансова криза?

Виж резултатите

Loading ... Loading ...