Безплатни изследвания за хепатит В и С в Монтана

18.09.2019

На 24 септември 2019 г. (вторник) на площад Жеравица, в интервала  от 09,00 до 15,00 ч. ще се извършват безплатни скринингови изследвания за хепатит В и C. Инициативата се организира от Сдружение „ХепАктив“ и CheckPoint София, под патронажа на Министерство на здравеопазването и със съдействието на Община Монтана и Регионална Здравна Инспекция-Монтана.

Акцията е част от кампанията „Хепатитът често е невидим. Изследвай се СЕГА!“, която се провежда в шест български града през юли и септември и дава възможност на гражданите да узнаят бързо, безплатно и анонимно своя статус за хепатит В и С, както и да повишат своята информираност относно двете инфекции. При проведените три акции през м. юли в Разград, Търговище и Варна бяха изследвани 995 човека с констатирани 21 положителни проби за хепатит В и 6 положителни проби за антитела към хепатит С.

Събитието има за цел и да напомни, че хепатит В и С са  безсимптомни заболявания и единственият начин за навременното им диагностициране е чрез конкретно кръвно изследване. В България се предполага, че приблизително 210 хиляди души са инфектирани с хепатит В, а около 77 000 хиляди с хепатит С, но от тях едва един от всеки десети е наясно със своята диагноза. Основната рискова група са хората над 40-годишна възраст поради факта, че в миналото кръвта и кръвните продукти не са били изследвани за вирусите на хепатит В и С, а ваксината за хепатит В започва да се прилага на новородените след 1992 г.


Анкета

Ще Ви засегне ли световната финансова криза?

Виж резултатите

Loading ... Loading ...