ОБЩИНА МОНТАНА

Република България

Факелно шествие за Деня на народните будители

Факелно шествие за Деня на народните будители

Монтана ще отбележи Деня на народните будители с факелно шествие. То ще тръгне на 1 ноември в 18:45 ч. от Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Под музиката на Духов оркестър „Дико Илиев“ към НЧ „Разум 1883“ шествието ще премине по бул. „Трети март“, за да стигне до Паметника на Васил Левски и радетелите на духа и свободата от Българския северозапад.

Там ще се проведе тържествена церемония с участието на възпитаници на ЦПЛР – ОДК „Ние, врабчетата“. Венци и цветя в знак на признателност ще поднесат представители на училища и културни институции.

Те посвещават още няколко събития на празника. Детски отдел на РБ „Гео Милев“ е отредил дните от 25 до 27 октомври на народните будители. С презентации пред подрастващи ще бъде откроен приносът на най-ярките възрожденски дейци - учители, духовници, писатели, които със силата на словото допринасят за събуждането на националното самосъзнание. На 1 ноември библиотеката ще е домакин на матине с потомствената килимарка Сийка Тачева от Чипровци. Ще бъде представена нейната книга „В люлката на времето“. Началният час е 10:30 ч.

Празникът и на 94-тата годишнина от рождението на Йордан Радичков са поводите, вдъхновили и празничния концерт на ЦПЛР – ОДК „Ние, врабчетата“, който ще започне в 18:00 ч. на 25 октомври в Младежкия дом. Ден по-късно на същото място ще се проведат и 48. Краеведски четения, посветени на Деня на народните будители, 200 г. от рождението на Найден Геров и 100 г. от Септемврийското въстание.

24.10.2023 г.