ОБЩИНА МОНТАНА

Република България

Монтана се сбогува с един от най-големите си дарители - родолюбецът Кирил Маринов

Монтана се сбогува с един от най-големите си дарители - родолюбецът Кирил Маринов

На 94 години завърши земния път на един от най-големите дарители и почетен гражданин на Монтана българинът от Франкфурт Кирил Маринов.

„Той беше един изключителен родолюбец, един човек, съизмерим с великите личности от Възраждането. Историята и времето ще му отреди заслужено място сред най-големите дарители на България, каза за него кметът на Монтана Златко Живков. Той отбеляза големите дарения на Маринов за хората от общината, в която се намира и родното му село Винище.

През последните 30 години българинът-емигрант в Германия се връща често в родината си и прави големи дарения за социалните домове, спортни клубове, за, изграждане на детски площадки, закупуване на специализирани автомобили, микробуси и автобус за футболния отбор. Осигурява средства за организиране на детски летни лагери и екскурзии. За своето село построява часовникова кула по повод влизането на страната в Европейския съюз, прави  ремонт на храма, на детската градина, на сградата на кметството. На паметника на загиналите поставя плоча с имената на забравените герои на Винище.  Даренията му през годините надхвърлят 1,5 милион лева.

Последното дарение, което изпраща на община Монтана в размер на 160 000 евро е за изграждане на площад и ремонт  на улица „Извора” в Монтана.

На честване на годишнината от откриването на  дневния дом за деца и възрастни с увреждания преди две години  Кирил Маринов той се обръща от Франкфурт към директора на дома Калинка Миронова и поздравява всички присъстващи  с думите:

„Останал съм българин и ще остана завинаги. Като говоря с вас текат ми сълзи от обич към България. Аз съм готов да дам повече за тези деца, за България и за Винище.

20.04.2021 г.