ОБЩИНА МОНТАНА

Република България

Монтана обмени опит по гражданска защита с румънската община Моцацей

Монтана обмени опит по гражданска защита с румънската община Моцацей

Управлението на риска при бедствени ситуации обсъдиха кметът на румънския град Моцацей Марчело Развен и кметът на Монтана Златко Живков. Двете общини са партньори по трансграничен проект „Оборудването спасява живот” на стойност близо 774 хиляди евро. Дейностите по него са изпълнени между 2018 и 2020 година, а сега е в средата на 5-годишната  фаза за устойчивост до 2025 година. Срещата на партньорите се  проведе в Монтана и е в отговор на гостуването на българска делегация в Моцацей преди месец.

По проекта община Монтана вече има осигурена специализирана техника – багер-товарач, спасителна платформа с вишка, два пикапа, два мини челни товарача и селскостопански трактор с ремарке. Изготвено е ръководство за подготовка на гражданите при бедствия и аварии и са организирани обучения на доброволци, съобщи кметът Живков.

„Това е един от успешните ни проекти, коментира той. Свършихме полезна работа. Новите машини вече влязоха в действие при гасенето на пожара на депото.  Програмата за трансгранично сътрудничество България – Румъния дава големи възможности на  общините от двете страни на река Дунав да работят заедно. В очакване сме на отварянето на програмата за новия програмен период, каза още Живков.

15.05.2023 г.