ОБЩИНА МОНТАНА

Република България

Бизнес

На територията на Община Монтана има 2127 предприятия, като близо 95% от тях са частни.
Секторно разпределение по брой предприятия, 2003г.

graph 4

Промишленост
Отрасловата характеристика на икономиката на община Монтана се доминира от дейностите, свързани с машиностроенето, електротехника и хранително-вкусовата промишленост. От значение са и фирми работещи в леката промишленост, строителната индустрия и преработвателната промишленост.
В Монтана работят редица добре развити и разнообразни компании, които имат успешни партньорства с международни фирми за инвестиции, производство и продажби:
МОНБАТ
МОНБАТ е водещо предприятие в Монтана, което произвежда над 1 млн. оловно-кисели батерии годишно, с продажби в Гърция, Македония, Унгария, Беларус, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия, Турция, Англия, Норвегия, Швеция, Чехия, Южна Америка и Средния Изток. Работещите в МОНБАТ са над 450 човека, които проектират и произвеждат акумулатори за леки и товарни автомобили, локомотиви, военни самолети и хеликоптери.
МОНБАТ е приватизирана през 1998 г. и в момента е собственост на „ПРИСТА ОЙЛ“ и Texaco. Техните инвестиции в местното производство са за над 6 млн. долара. Фирмата е фокусирана върху подобряване на качеството чрез непрекъснато осъвременяване на оборудването, технологията, проектирането и процесите. Доказателство за техния ангажимент към качеството е фактът, че те са единствената фирма в страната в своята област, която притежава ISO-9001, ISO-14001, ISO-18001, както и Сертификат на НАТО. Близостта на Монтана до София позволява на фирмата да работи в близко сътрудничество с Българска академия на науките, която е един от четирите водещи институти в света със специална насоченост в областта на акумулаторите. МОНБАТ е също така лидер в опазването на околната среда чрез използването на ефективни технологични процеси за рециклиране на стари акумулатори.

МОНОЛИТ
Над 250 работници в МОНОЛИТ добиват и преработват естествени каменни блокове, които се използват за външна и вътрешна стенна облицовка, подова настилка и архитектурно проектиране на елементи и сгради. Варовикът и мраморът са извличани от 8 каменни кариери, собственост на фирмата. МОНОЛИТ изнася каменни плочки за облицовка и подова настилка по целия свят, включително Европа, САЩ, Канада и Далечния Изток. МОНОЛИТ непрекъснато осъвременява своите основни технологии и осигурява висококачествена продукция с висока издръжливост, устойчива на атмосферно налягане и практически без необходимост от поддръжка. Доказателство за качеството на производството на МОНОЛИТ е използването на техни изделия за изграждането на много паметници, сгради и др., включително стадион „УЕМБЛИ“ в Лондон, Англия.

АВА Спорт
Специализирана е в проектирането и производството на висококачествени и комфортни ремъци и седалки за парашути и съпътстващи аксесоари за много развити в тази област международни фирми. В момента във фирмата работят над 70 човека. Продажбите на произведената продукция бързо се увеличават по целия свят, включително Канада, Европа, Япония, Среден изток и САЩ. Техните продукти са наградени с DHV международен сертификат в Германия. Фирмата организира ежегодно състезания в тази област.

БАЛКАН
Българско-холандската компания произвежда метални изделия – мрежи, багажници за колелета, тръбни и телени конструкции за износ за Великобритания, Франция, Австрия, Холандия, Германия, Белгия, IKEA – Швеция и Полша. В момента в БАЛКАН работят 130 човека и фирмата притежава Сертификат ISO-9001.

БЕРГ МОНТАНА ФИТИНГИ
Това е най-голямата испанска инвестиция в България. Фирмата произвежда галванизирани и чугунени тръбни фитинги за износ в страните от Европейския съюз. Фирмата е водещ работодател в Монтана с персонал над 600 човека. Берг Монтана Фитинги е сертифицирана със Сертификат ISO-9001.

КРОС
От 1993 г. фирма КРОС произвежда велосипеди за спортуване и високопланински колелета, които се изнасят основно за Европейския пазар, включително Великобритания, Холандия, Русия, Финландия, Гърция, Сърбия и Македония. КРОС удовлетворява нуждите на своите клиенти, като произвежда висококачествени части за колелета, както и проектира рамките за тях, което, от своя страна, води до възможности за комфортно и леко колоездене на достъпна цена. Във фирмата работят около 200 човека.

КЕРАМИК ИНВЕСТ
Над 285 човека са ангажирани с производството на теракотени и фаянсови плочки, произведени с висококачествено покритие и продавани на националния и европейския пазар. ПОДОВА КЕРАМИКА има над 1 000 000 € чуждестранни инвестиции.

МАЙ
Водещо предприятие в проектирането и производството на дамска конфекция, което произвежда над 800 000 облекла годишно. В предприятието работят над 700 човека. Фирмата работи за износ за Франция, Германия, Белгия, Великобритания, Италия и Холандия.

МИР
Предприятието произвежда специализирани метални конструкции, лентови транспортьори, ролки и др. Чрез партньорството си с MANNESMANN-DEMAG, DURR, RIELA и ACCO фирма МИР увеличи своето производство и пазари. Компанията е сертифицирана със Сертификат ISO-9001. Във фирмата работят над 200 човека.

МОНТ-ПИГМЕНТ
Фирмата произвежда над 500 тона годишно неорганичен пигмент за Balkan Color Ltd и съвместно с италианския партньор Color Trading Ltd и за износ за цяла Европа. Във фирмата работят 30 човека, които с високата си квалификация и ползването на модерна технология осигуряват високо качество на продукцията. Пигментите са проектирани за керамика, емайл, порцелан, стъкло, циментови смеси и мозаечни блокове.