Празниците на духовите оркестри в Монтана навършиха 30 години

09.06.2018

DSC_1448Кметът на община Монтана Златко Живков и заместник-министърът на културата Румен Димитров откриха ХVІ международни празници на духовите оркестри „Дико Илиев“ в Монтана.

Първият ден от събитието, което се провежда на всеки две години, уважиха народните представители Атанас Костадинов и  Илиян Тимчев, председателят на ХХХІХ Народно събрание Борислав Великов, областният управител Росен Белчев, зам. областният управител Нина Петкова,  11 оркестри от страната и чужбина, 4 мажоретни състава, жители и гости на града.

След всеобщия традиционен дефилир до барелефа на големия композитор, завършил житейския си път в Монтана, церемонията по откриването продължи на централния площад „Жеравица”.  Публиката видя майсторските музикални и маршови изпълнения на гвардейския представителен духов оркестър и след това  чу неповторимите творби на Дико Илиев „Сливенци при Драва” и „Дунавско  хоро”, изсвирени заедно от всички музиканти.

„Тези чествания, пазители на светлата памет на Дико Илев, са живо доказателство за това, че когато един народ притежава изключителен творчески талант и  трайна потребност от съприкосновение със своята уникална култура, той превръща в традиционен,  творчески и притегателен център местата, където тя се е зародила.  С тези думи от приветствието на министъра на културата Боил Банов, към публиката се обърна зам.-министърът на културата  Румен Димитров.  По нататък в поздравителния адрес се казва, че празниците на духовите оркестри „Дико Илиев” в Монтана, които честват своята 30-годишнина са неотменима част от културната история на Монтана, от историята на духовата музика и са свидетелство  за огромната й роля за развитието на българската музикална култура.

С поздрав към всички представители на държавата, оркестранти, танцьори и гражданство  кметът на Монтана Златко Живков откри ХVІ международни празници на духовите оркестри „Дико Илиев”.Линк

Анкета

Ще Ви засегне ли световната финансова криза?

Виж резултатите

Loading ... Loading ...