Празникът на славянските просветители се чества в Монтана от 130 години

24.05.2018

DSC_0586Стотици граждани излязоха днес да видят дефилиращите деца от детски градини, ученици, техните учители и заслужили дейци  на културата в Монтана, по повод 24 май – Деня на българската просвета, култура и славянската писменост.

Те шестваха на централния булевард „Трети март” до площад „Жеравица”, където бяха посрещнати с химна „Върви народе възродени” в изпълнение на духовия оркестър към читалище „Разум”.

„Честит празник на светлината на буквите и на светлината на знанието” – така започна празничното си обръщение  към гражданите кметът на Монтана Златко Живков. Като историк той припомни  нашите велики предци и приноса им за опазването и разцвета на българската просвета и култура. Живков обяви,  че през 2018 година ще има изключителни по рода си промени в образователната и културната инфраструктура. Планираните  инвестиции за  обновяване на училища, детски градини, читалища и църкви в общината достигат 10 милиона лева.

На тържествения прием по повод празника с почетни значки на община Монтана бяха наградени Албена Иванова – директор на І училище „Св. Св. Кирил и Методи”, Ваня  Вълчева – директор на ІV училище „Иван Вазов” Марияна Калеева – директор на ІІІ училище „Д-р Петър Берон”, Наталия Цветанова – директор на VІ ЦДГ „Слънце” .

Диплом на СБУ към КНСБ  за учител на  2018 година бе връчен на Татяна Петрова, старши начален учител в ОУ „Васил Левски” – Смоляновци. Тя получи и почетно отличие „Неофит Рилски” на Министерството на образованието и науката, което й бе връчено от началника на инспектората по образование Трайка Трайкова

„Огромно Благодаря за това, че неуморно се грижите за бъдещето на България и ежедневно придържате детската ръка по правилния път. Благодаря и за подкрепата, която има регионалния инспекторат във Ваше лице и Ви желая здраве и кураж. Трудности винаги ще има, но вярвам, че заедно ще ги преодоляваме успешно, заяви Трайкова.

Почетните отличия „Неофит Рилски” бяха връчени на  Цецка Каменова, старши учител начален етап в ІV училище „Иван Вазов”  и на Виргиния Дашева, гл. учител по математика в гимназията за преподаване на чужди езици „Петър Богдан”.

Пред почетните гости кметът Живков цитира книжовника  Костадин Костенечки от средата на ХV век с думите му: „Всяка земна слава е като тревата, изсъхва и цвета й отпада, само словото остава и пребъдва в род и род.”

„Всички ние – дейците на просветата и културата сме задължени да пазим завета на предците ни, да бъдем по-добри и  да не се оплакваме“, каза още Живков.

Първото организирано честване на празника в Монтана след Освобождението е проведено на 11 май 1888 година. Тогава учители от Кутловица изпращат официална телеграма на министъра на образованието по повод празника на славянските просветители. Отслужена е Божествена литургия и водосвет, държани са речи, а следобед в двора на училището се извиват народни хора на общоградско тържество, пише в своята кратка летописна история Йордан Герасимов.

Преди Освобождението и в първите години след него първият учител в града е бил Стоян Тойката. В малка стаичка той събирал по десетина деца да ги учи на наустницата, псалтира и часослова, пише Стоян Марков в антропогеографските си проучвания

През 1880 година е открито официално първо отделение на училището. Учител е бил Андрей Попов от село Бели мел, завършил в Зайчер. Линк

Анкета

Ще Ви засегне ли световната финансова криза?

Виж резултатите

Loading ... Loading ...