Откриха трети паметник на кмет в Монтана

04.01.2018

DSC_0930Паметник на кмета Гоцо Митов вече се издига в градската градина на Монтана, направена по време на  неговото управление през 1937- ма година.

„Още тогава хората от Фердинанд са искали да вдигнат паметник на кмета си, заради приноса му за развитието на града, но това се сбъдва 80 години по-късно, заяви при откриването на монумента настоящият градоначалник  Златко Живков.

На кратката церемония присъстваха двете внучки на Гоцо Митов Бонка Манова и Марияна Китанова, авторът на барелефа  Теодоси Антонов, журналисти и общественици. Инициативата за увековечаването на заслужили за града управници по такъв начин е на обществен  комитет, начело с  Йордан Герасимов – историк и дългогодишен директор на Държавен архив – Монтана. През 2016 и 2017 г. бяха открити барелефи на Игнат Попов и Тодор Грънчаров. Техните барелефи също са изработени от  Теодоси Антонов.

Гоцо Митов  е най-успешният кмет  на Фердинанд от първата половина на ХХ  век.  Той е адвокат, политик и общественик. Управлява градската община през периодите (1934 – 1937) и (1937 – 1938 г.)

През първия си мандат Митов работи за издигане авторитета на кметската власт, приети са общинските символи герб и знаме на града (1935 г.), създадени са нови служби – счетоводна и за обществени грижи, издава се общински вестник и е въведена Златна книга на кмета. Взети са мерки за организирано почистване на града и за промяна облика на сградите, жилищата и дворовете, отпуснати са места за установяване на войскова част за постоянно пребиваване. Към общината се присъединяват селата  Мала Кутловица, Студено буче, Белотинци, Баня и Ново село. За развитие на стопанската дейност ежегодно се организират културно-стопански изложби по време на панаира. Сключен е заем за електрификация и водоснабдяване на града, построена е кланица с хладилник и сушилня за кожи.

През втория непълен мандат (1937 – 1938 г.) продължава строителната и благоустройствена дейност – завършени са камбанарията на черковния храм (1936 г.), Черния мост, градската градина „Княз Симеон Търновски“ (1937 г.) и читалищната сграда (1938 г.). Поставя се начало на музейното дело в града. Открит е първият в областта общински родилен дом.

Посветил усилията си за стопанското и културно развитие, за напредъка на града и неговата община, Гоцо Митов е уволнен по политически причини на  10 ноември 1938 година. Умира в София през 1958 годинаЛинк

Анкета

Ще Ви засегне ли световната финансова криза?

Виж резултатите

Loading ... Loading ...