Две села в Община Монтана минават на воден режим

09.08.2017

 Със заповед на кмета на Златко Живков от днес се ограничава водоподаването в селата Стубел и Липен. За с. Стубел водата ще се пуска през четните дни на месеца от 18:00 до 6:00 часа, за с. Липен – през нечетните дни на месеца от 18:00 до 6:00 часа.Въведеният режим ще важи до нормализиране на потреблението на вода, уточни Кметът.Седмици наред във високите части на двете села чешмите са сухи, защото  съселяните им в ниското поливат градини, стана ясно по време на нарочна среща при кмета Златко Живков, поискана от управниците на двете села Емилия Григорова и Венчо Латинов. „Няколко дни имаше проблеми заради аварии по довеждащия водопровод. В останалите дни обаче отиващата към двете села вода е с максималното количество. Проблемът е поливането. Сутрин и вечер вежду 6 и 9,30 часа са най-трудни за хората във високото. Има два начина за разрешаване на казуса – забрана за поливане с питейна вода и въвеждане на режим”, каза инж. Людмил Минев от ВиК – Монтана. Селските кметове искаха в селата им да се доставя вода с водоноски.  Мярката е кризисна и би могла да разреши проблема за известно време, смята Живков.
Водоемът на двете села се пълни чрез 17-километров довеждащ водопровод. Той е с вместимост от около 500 кубика, а за няколко часа сутрин и вечер се източва наполовина. За възстановяването на максималния обем са необходими между 18 и 20 часа, уточни инж. Минев.
От ВиК дружеството обясниха още, че вода в язовир „Среченска бара” има. Въпреки сухото лято и екстремно високите температури водоемът е пълен. Проблемите по места идват в часовете, когато хората поливат градините си, категорични са специалистите.Линк

Анкета

Ще Ви засегне ли световната финансова криза?

Виж резултатите

Loading ... Loading ...