Отбелязваме 100-годишнината от Първата световна война

12.05.2017

На 20 май в Монтана ще бъде отбелязана 100-годишнината от Първата световна война. Събитието, организирано от общината, е по инициатива и с подкрепата на проф. д-р Иван Гаврилов – носител на най-високото отличие – Почетен знак на Монтана. То ще започне в 9:30 ч. идната събота с панихида за загиналите във войните от нашия регион. Тя ще бъде отслужена от Негово Високопреподобие архимандрит Антим – протосингел на Видинската митрополия, в храм „Св. св. Кирил и Методий”. В службата, съгласно православната традиция, ще бъдат споменати имената на 90 наши земляци, загинали на фронта в Балканската и Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни.

В 10:00 ч. ще бъде даден курбан в Градинката до църквата, а половин час по-късно Литийно шествие ще поведе миряните от храма до пред Паметника на загиналите във войните на пл. “Жеравица”. Там след молитвено възпоменание ще бъде открит паметен знак. На камъка са изсечени думите на Войнишката клетва, която дедите ни са отстоявали до край. Церемонията ще завърши с поднасяне на венци и цветя.

И понеже освен преклонението пред величавите събития в нашата история и българският фолклор е източник на националната гордост, проф. Гаврилов подарява на съгражданите си и концерт-спектакъла „Осмото чудо” на Ансамбъл „Българе”. Премиерната постановка на трупата ще се играе от 20 ч. на откритата сцена пред Паметника на Септемврийци, а при дъждовно време – в Драматичен театър „Драгомир Асенов”. Като концепция тя напомня за дебютния спектакъл на „Българе”, наречен „Това е България” на  продуцента, режисьора, автора на текста, хореограф и сам участник в танците Христо Димитров . В първия спектакъл като разказвача чужденец се превъплъти Георги Черкелов, в „Осмото чудо” холивудският актьор Бен Крос играе аналогичната роля на ирландския журналист Джеймс Баучер. Сюжетът го среща в „Ориент експрес” с унгарски композитор Бела Барток /актьорът Атанас Сребрев/. Кореспондентът на вестник „Таймс“ за Балканския полуостров му разказва възторжено за народа, природата и фолклора на България. Разказът му описва, а танците илюстрират впечатляващо богатството на шестте етнографски области. Музиката за спектакъла е авторска и наред с творби на композитори като акад. Милчо Василев и Данчо Радулов, звучи и северняшка мелодия, написана от Генчо Генчев от Видин. Атрактивно е изпълнението на една шотланска и повече от петдесет родопски гайди, заедно с виртуоза Веселин Кузмов.

Под знака на 100-годишнината от Първата световна война преминават 2015, 2016, 2017 и 2018 г. По този повод през есента в Монтана предстои концерт от военни маршове в изпълнение на Духов оркестър „Дико Илиев” към НЧ „Разум 1883”. Юбилеят бе отбелязан преди 2 г. с документалната изложба „Войната в документи” на Държавен архив – Монтана. Тя бе експонирана и в Исторически музей – Чипровци. Ще бъде показана и в Лом и Вълчедръм. Регионален исторически музей – Монтана, реализира изложбата „Един завет“. Община Монтана финансира издаването, а Регионална библиотека “Гео Милев” организира представянето на книгата “В ада на войната” (дневник на Ангел Георгиев Ангелов – участник в ПСВ) подгогвена от Стефан Стефанов – председател на Дружеството на краеведите.

 Линк

Анкета

Ще Ви засегне ли световната финансова криза?

Виж резултатите

Loading ... Loading ...