С три събития ще се чества 128-годишнината от обявяването на градския статут на Монтана

28.11.2019

На 29 ноември ще бъдат представени изследванията на трима академици. На публиката й предстои да научи от самите автори интересни факти за книгите „Душесловие на Историята“ от акад. Георги Марков; „Бисмарк. Източният въпрос и Българското освобождение 1856 – 1878” от акад. Константин Косев и за  сборника „Извори за кръстоносните походи от 1443-1444 година в българските земи“ от акад. Васил Гюзелев. Поетесата Надя Попова ще сподели посланията от последната си стихосбирка „Всичко се сбъдна”. Общото между четирите книги е, че са част от каталога на издателство „Захарий Стоянов“. Затова неговият управител Иван Гранитски ще представи авторите на събитието, което ще започне в 17:00 ч. в художествена галерия „Кирил Петров”.

На 2 декември ще се състои форумът „Срещи с българската наука в Монтана”. Той ще започне в 15:00 ч. в Експозиционната зала на Регионален исторически музей – Монтана. Своята лекция „Монтана и началото на военната кариера на император Максимин Тракиеца“ и книгата си „Providentia Imperatoris. Биография на император Максимин Тракиеца” ще представи доц. Калин Стоев. Във форума ще участват чл.-кор. проф. дин Александър Костов от Института за балканистика с Център по тракология при БАН и Борислав Павлов от Издателска къща „Тендрил”. Организиратори на събитието са Българска академия на науките, Община Монтана, Регионален академичен център – Монтана, и Регионален исторически музей – Монтана.

В 17:30 ч.  идния понеделник на открита естрада на пл. „Жеравица” ще започне церемонията по запалване светлините на Коледната елха. Тази година художествената програма е поверена на творчески формации от Общински младежки дом – Монтана.

През последните две десетилетия 2 декември се утвърди като празник в календара на Монтана. Това е датата, на която през 1891 г. е издаден е указът на княз Фердинанд, утвърждаващ решението на Народното събрание за преименуването на село Голема Кутловица в град Фердинанд.
Анкета

Ще Ви засегне ли световната финансова криза?

Виж резултатите

Loading ... Loading ...