Обновен храм в Горна Вереница събра гости от близо и далеч

16.08.2019

5

На Голяма Богородица жители и гости на Горна Вереница се събраха в обновения параклис на селото. С тържествена служба, водена от отец Николай, те отбелязаха големия християнски празник. Заедно с кмета на селото Веселка Горанова, в молитвения дом под Веренишкото бърдо се поклониха пред иконата на Света Богородица кметът на Монтана Златко Живков и председателят на ОбС инж. Иво Иванов. 
Възстановеният стар храм, намиращ се на близо два километра от Горна Вереница, някога бил черквата на селото, за която има различни предания. Според едно от тях чума прокудила хората оттук и те потърсили спасение в ниската част на района. Така храмът опустял е през годините започнал да се руши. Легенда пък разказва за двама млади, които били влюбени и искали да се вземат, но близките им не позволили. Затова те се качили бърдото и скочили. На момичето една обувка паднала тук, другата вятърът отнесъл надалеч, а от младите нямало ни вест, ни кост. На това място край направили параклис. Непокътнати от времето и до днес обаче останали само трите каменни кръста, а хората търсели тук закрила от Божията Майка. 
Преди десетина години неколцина мъже от Горна Вереница, подкрепяни от кмета, решили да възстановят параклиса. На двете стени на малкия храм, близо до иконите на Божията майка и Христос личат имената на дарителите, възстановили параклиса – месният фермер Славчо Спасов и синовете му Рангел и Димитър. 
Празникът завърши с голяма трапеза и курбан, осветен по обичая.
Анкета

Ще Ви засегне ли световната финансова криза?

Виж резултатите

Loading ... Loading ...