Три фолклорни фестивала събират самодейци от цялата страна в села от общината

31.07.2019

Три села от община Монтана ще бъдат домакини на фолклорни събори през август. Събитията са организирани от читалищата „Събуждане 1922“ – Стубел,  „Селска пробуда 1927“ – Долно Белотинци, и “Народна просвета 1908” – Смоляновци, съвместно с Кметството на селото. Всички те са подкрепени от Община Монтана.

Фолклорен събор „Пъстрина пее” ще събере групи от гр. Бойчиновци и селата Славотин, Гаганица, Долно Белотинци, Ружинци на откритата сцена в с. Стубел на 2 август. Съборът ще започне в петък в 18 ч. на откритата сцена, построена със средства по проект, финансиран от Общинския фонд за подкрепа на местни инициативи за 2018 година, уточни Емилия Йорданова – кмет на селото.

Ден по-късно Фолклорен празник „Пъстрина 2019” ще се проведе в с. Долно Белотинци. Очакват се артистични гости от Дива Слатина, Дълги дел, Копиловци, Лом, Монтана, Николово, Стубел. Празникът ще започне в 19 ч.

Над 500 самодейци ще излязат на сцената на Третия Международен фолклорен фестивал „Ехо от Стовци”, съобщи кметът на Смоляновци Пламен Лилчов. На 17 и 18 август на площада в село Смоляновци – Община Монтана, ще се изявят 26 певчески, танцови и инструментални групи за автентичен и обработен фолклор. Сладкодумни разказвачи и майстори на ръкоделия също ще се включат в събора. Изпълнителите пристигат от различни области на страната – Варна, Видин, Враца, Добрич, Монтана, Плевен, Пловдив. Задграничните гости ще са от Сърбия.

След конкурсна програма в събота предстои концерт на Цветелина и на популярния в Северозапада оркестър „Видин” с ръководител Вени Петков. В неделя след надиграването и надпяването се залага на балкански ритми от „Саки Бенд” – Сърбия, и от изгряващата звезда Сава Чиплич.

Фестивалът „Ехо от Стовци” е с конкурсен характер. Тричленно жури ще оценява изпълненията. Награди на най-талантливите ще присъдят Соня Чакърова – народна певица от хор „Космически гласове“, ентографът Анюта Каменова – Борин, и Деница Шивачева от  Регионалния експертно-консултантски и информационен център „Читалища” – Монтана. Отличени със златни, сребърни и бронзови медали ще са малцина, но всички участници ще получат грамоти и почетния знак на фестивала.
Анкета

Ще Ви засегне ли световната финансова криза?

Виж резултатите

Loading ... Loading ...