Нова черква в община Монтана отвори врати за вярващите

13.05.2019

DSC_1006Хората от село Трифоново, община Монтана вече имат своя Божи дом. В неделя видинският митрополи Даниил освети новия храм „Свети Свети Кирил и Методии”. Богослуженията траеха от ранна утрин до обяд. Храмът не можа да побере всички вярващи, но хората останаха край него до края на събитието. За празника бе поканен църковния хор „Свети Наум Охридски”, с ръководител Андрей Касабов.

Черквата  е построена за пет години. Издига се възвишение в близост до селските гробища. Хората от Трифоново още преди Освобождението мечтали за храма и дори местността нарекли Църковището. През 2014 е направена първата копка на Андреев ден, припомня ни кметът Кирил Георгиев. „Решихме и го направихме, с нескрита гордост казва той.

DSC_0988Стенописите на храма са направени от  руския художник Елена Адамова за пет месеца. Иконостасът е изработен от прочутия резбар Чавдар Антов за една година. Орнаментите са издялани в 70 годишно липово дърво, а прецизността на майстора, го превръща в произведение на изкуството. Стилът  му се отличава с първия ред от слънчогледи и по-големите размери на змейовете, пазители на кръста.

Другото, което привлича вниманието е прекрасна черга, изтъкана специално за освещаването на храма  от чипровската  килимарка Юлка.

Специален дар, кадилница от Йерусалим изпратил  Величкия епископ Сионий игумен от тази година на Бачковския манастир. Неговата съдба е свързана с Видинска митрополия от 1991 година, когато покойния Дядо владика Дометиан го постригва за монах в Клисурския манастир.

Кметът на Монтана Златко Живков, чиито бащин род е от село Трифоново, бе сред молещите се в храма. Той отправи благодарност към всички, които са помагали за неговото изграждане . „Господ да помага, господ да пази България и всички българи. Да не забравяме да протегнем ръка и да бъдем добри хора”, заяви Живков.

Златко Живков:

Чавдар Антов:
Анкета

Ще Ви засегне ли световната финансова криза?

Виж резултатите

Loading ... Loading ...