Утре в Монтана започва конкурсът „Напеви от Северозапада”

02.05.2019

За единадесета поредна година Младежкият дом в Монтана ще е домакин на националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”. Той ще се проведе на 3 и 4 май и е под патронажа на кмета на Община Монтана Златко Живков.

Близо 700 участници от София, Видин, Берковица, Враца, Правец,  Мездра, Тетевен, Пордим, Плевен, Ловеч, Елин Пелин, Луковит, Вълчедръм и още 20 населени места ще мерят сили в разделите „Народно пеене”, „Хореография” и „Инструменталисти”. За първи път в конкурсната програма ще се включат и представители от с. Черни Вит, гр. Долна Митрополия  и с. Стежерово. Изпълненията на участниците в конкурса ще бъдат оценявани от компетентно професионално жури – музиканти,  фолклористи,  хореографи, вокални педагози.  Председател на журито в раздел „Народно пеене”, с който започва конкурсът, е проф. Светла Станилова от АМТИИ – Пловдив.

Единадесетото издание на „Напеви от Северозапада” ще бъде открито в 9:45 ч. на 3 май. Непосредствено след церемонията ще се изявят  младите таланти в раздел „Народно пеене”. След приключването на конкурсната програма и докато журито определя победителите, ще се проведе представянето книги от Корнелия Петрова под надслов „Хумор от Турлакия“ и концерт на духов оркестър „Монт мюзик“.

 В съботното утро, на 4 май,  когато са разделите „Хореография” и „Инструменталисти”,  докато журито определя победителите, участниците ще имат възможност да се насладят на концертна програма на танцови състави от региона.

Съпътстващи изяви в рамките на фолклорния конкурс са етнографска изложба от Исторически музей – Чипровци, която ще бъде подредена във фоайето на Младежкия дом и базар на занаяти.

Единадесетият  национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” се организира от Общински младежки дом – Монтана, в партньорство със сдружение „Младежки Северозапад” и Школа за български народни танци „Стоянови”. Изявата се осъществява благодарение подкрепата на Община Монтана, фирми и организации, съпричастни към съхраняването на фолклорното богатство на Българския Северозапад. Конкурса подкрепиха ДЗИ, „БКК-95“ ООД,   „Екотерра“ ЕООД, „АЯ 66“ ЕООД,  печатница „Крис”, „Емко“ ООД, „МОНБАТ“ АД, „Металстрой инженеринг- 95“ ЕООД, „HAVAL“и безалкохолни напитки „Копрен“.
Анкета

Ще Ви засегне ли световната финансова криза?

Виж резултатите

Loading ... Loading ...