Кмет, учител и журналист четоха на глас Радичков в Монтана

23.04.2019

Кметът на Монтана Златко Живков днес чете пред  деца в  регионална библиотека „Гео Милев”.  Поводът бе Международният ден на книгата,  който за 14 ти път се отбелязва с маратон на четенето.  Тази година събитието е посветено на 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков и е под мотото „Децата на Монтана четат“.

Седем възрастни –  кметът Живков, главният финансист на общината Силвия Василева, общинският съветник Милена Кирилова, журналистът Светлана Трашлиева, директорът на библиотеката  Анелия Иванова, началният учител Даниела Данаилова и експертът от областна администрация Елена Любенова прочетоха заедно със  седем деца от ІІІ „А” клас от ІV основно училище „Иван Вазов”  разказа „Птича перушина”. Той е един 12-те, които съдържа детската книга  „Ние врабчетата” на големия писател Йордан Радичков.  

Живков прочете финала на разказа. Той завършва така: „Ако вие, деца, някъде по пътя си срещнете птича перушина, недейте я отминава. Повдигнете я от земята и я пуснете да полети и тя ще ви бъде много признателна. Защото една птица може да бъде мъртва, но перата и са винаги живи. Недейте отминава нашата птича перушина, деца, недейте отминава спомена на нашия живот, а го съживявайте!

За международният ден на книгата библиотеката в Монтана организира и други  прояви – драматизации, песни, танци, парад на приказни герой,  куклен театър, викторина.  В  тях  участваха над 200 деца от училищата в Монтана.

От дарителска кампания, обявена за деня са  събирани 50 книги с произведения за деца. В дните преди  Великден част от тях  ще  стигнат до къщичките за книги в двора  на ІV основно училище. Друга част от дарението ще бъда предоставена на социалните домове в града, съобщи директора на библиотеката Анелия Иванова.
Анкета

Ще Ви засегне ли световната финансова криза?

Виж резултатите

Loading ... Loading ...