Монтана посреща Великден с концерти, спектакли и ателие за писани яйца

18.04.2019

Великденският концерт на Община Монтана и тази година ще се проведе на открита естрада пред храм „Св. св. Кирил и Методий”. Той ще започне в 10:30 ч. на 28 април (неделя)Духовият оркестър „Дико Илиев”, Представителният танцов ансамбъл „Пъстрина” и Фолклорната формация „Огоста” ще участват в концерта, посветен на Възкресение Христово.

Духовият оркестър с диригент Пламен Крумов е подбрал за празничния концерт предимно Дико-Илиеви хора от богатия си репертоар. Художественият ръководител и хореограф на ансамбъл „Пъстрина” Първан Първанов е включил танци от шопска, пиринска и северняшка фолклорни области. Фолклорната формация „Огоста” с диригент Цветан Цветанов ще заложи на изявените си солистки.

При дъждовно време концертът на формациите от Народно читалище „Разум 1883” ще се състои в Младежкия дом.

На светлия християнски празник е посветен детският спектакъл , „Надхитряне“. Той ще се играе в Драматичен театър – Монтана, на 22 април от 12:00 ч. Режисурата е на Ирина Димитрова,  а ролите изпълняват младите актьори Тихомир Иванов, Мила Топалова, Димитрина Проданова и Асен Таков. Ден по-късно – във вторник, ще се състои Великденски балетен спектакъл „Кой направил е цветята” на танцова школа „Финес” с ръководител Ина Колева. Той ще започне в 18:30 ч. в Голяма зала на театъра. През Страстната седмица – на 24 април, традиционният си  годишен спектакъл ще представи Детско-юношеската театрална школа с ръководител Ирина Димитрова. Премиерата е с начален час 19:00 в Клуба на актьора.

На 24 април Великденска работилница за изработка и декорация на яйца от изкуствени материали ще отвори врати в Общински младежки дом. От 10:00 до 16:00 часа Румяна Белчева – ръководител на клуба по приложно изкуство „Дорос”, ще обучава деца от начален и прогимназиален етап. След уъркшопа компетентно жури ще оцени творческия резултат и ще определи най-сполучливите и оригинални декоративни яйца. Организаторите са предвидили награди за класираните на челни позиции. Творбите им ще бъдат подредени в импровизирана изложба във фоайето на Младежкия дом.

На Велики четвъртък – 25 април, в Експозиционната зала на Регионален исторически музей Монтана (ул. „Граф Игнатиев“ 3) посетителите ще могат да видят мултимедийна презентация, посветена на традицията в боядисването на великденските яйца. Презентацията ще представя уредника Светлин Ангелов. По време на Великденските празници музеят ще работи само по предварителна заявка.
Анкета

Ще Ви засегне ли световната финансова криза?

Виж резултатите

Loading ... Loading ...