Арменски държавници черпят опит от социалните услуги в Монтана

10.04.2019

DSC_0474Развитието на социалните  услуги в  Монтана стана повод за посещение на 12- членна арменска делегация  в града.  Тя бе водена от първия заместник министър на труда и социалната политика Гемафин Гаспарян. Визитата е организирана със съдействието на УНИЦЕФ. Световната организация работи в  Монтана от началото на  реформите в социалната сферата пред 90-те години.

Гостите се срещнаха с зам. кмета Тихомир Антонов, председателя на сдружение „Закрилници”  Милен Гечовски и ръководителя на проект „Инвестиция в бъдещето” Мария Шуманска. В разговора бе представена  информация за мрежата от социални услуги в общината. В градът има четири центъра за настаняване от семеен тип, две защитени жилища, комплекс за социални услуги, 4 дневни центъра –  за временно настаняване, за деца и за възрастни с увреждания,  домашен патронаж. В тях се предлагат 17 вида  социални услуги.  Повечето от тях са въведени като пилотни модели по проекти с европейско финансиране и чрез УНИЦЕФ.  Успешното им изпълнение ги превръща в устойчива практика през последните десет години и са финансирани от държавата.

„В Армения процесът по деинституционализация на социалните услуги също е стартирал, уточни зам. министър Гаспарян, но ние искаме да проучим Вашия опит в различните етапи, начините за финансиране и проблемите,  които срещнахте”, допълни той. В състава на арменската делегация са включени представители от различни социални нива и структури, както от държавния, така и от неправителствения сектор.  Те посетиха комплекс за социални услуги „Свети Мина”, детски център за застъпничество и подкрепа „Зона Закрила” в Монтана, както и най-новата детска градина в града, направена по проект, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
Анкета

Ще Ви засегне ли световната финансова криза?

Виж резултатите

Loading ... Loading ...