Комитетът на регионите осъди разделението и омразата в политиката

08.02.2019

DSC_1338Политическото убийство на кмета на полския град Гранск Павел Адамович е  едно от най-коментираните събития сред участниците  на 133 пленарна сесия на Комитета на регионалните и местни власти в Брюксел, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. Той е член на комитета за трети мандат. Комитетът е приел становище, в което осъжда разединението и езика на омразата, използван в политиката. 

53-годишният Адамович  почина на 14 януари след като ден по-рано бе нападнат и тежко ранен с нож в гърдите по време на благотворителен концерт. Павел Адамович  е кмет на Гданск от 1998. Заради либералните си възгледи той е заплашван и атакуван от проправителствени  и крайно десни политически кръгове.  След убийството хиляди хора и политически лидери заклеймиха разединението и омразата . Бившият полски президент Лех Валенса обвини политиката за смъртоносното нападение срещу Адамович. 

На 133-та пленарна сесия на комитета на регионите, която се проведе на  6 и 7 февруари  и е първата за годината представителите на местните и регионални власти са излезли с 9 становища. Те са свързани откриването на нови европейски програми и с  предлаганите промени в досега действащите програми за образование, култура, научни изследвания и иновации. Обсъждани са темите  относно изкуствен интелект за Европа, дигитализацията в сектора на здравеопазването, справяне с онлайн дезинформацията, пътна безопасност и автоматизирана мобилност и др.
Анкета

Ще Ви засегне ли световната финансова криза?

Виж резултатите

Loading ... Loading ...