Социален дневен дом в Монтана откри 13-ти коледен базар

05.12.2018

DSC_0412Три месеца и половина младежи изработват коледни подаръци, за да направят  коледна благотворителна разпродажба. Днес дневният дом за деца и младежи с увреждания в Монтана се напълни с родители и гости, дошли на събитието.  Изложбата на сътворената в часовете по трудотерапия празнична украса се организира за 13 поредна година. „Това показва, че се справяме добре“, отбеляза Калинка Миронова – директор на дома.

За петнадесет минути повечето от изделията бяха изкупени.

„Усилията на тези хора си заслужават. Всяка година сувенирите стават все по-хубави. Това е събитие за Монтана. Радвам се, че го има и се надявам да продължи и в бъдеще“, заяви зам. кметът на община Монтана Тихомир Антонов.

В дома работят два дневни центъра за деца и за  младежи. В работилницата за коледни подаръци работят пълнолетните жени и мъже.

Всеки ден двата центъра се посещават от  54 деца и млади хора. За тях се грижат 18 души специализиран, обслужващ и ръководен персонал.

За момента приемът в дома е прекратен, капацитета му е надхвърлен с няколко души. Има необходимост от увеличаване на персонала. Заплатите в сферата на социалните услуги са от най-ниските и хората трудно се задържат. Психолозите предпочитат да работят в училищата, където са по-кратко работно време получават по-добро възнаграждение, уточнява Миронова. Тя не гледа оптимистично на новите закони за хората с увреждания и  за личната помощ. Според нея те няма да осигурят достоен живот за майките  и техните деца, нито ще подобрят значително социалните услуги.

Калинка Миронова
Анкета

Ще Ви засегне ли световната финансова криза?

Виж резултатите

Loading ... Loading ...