180 жени преминаха през безплатни профилактични прегледи за костна плътност

30.11.2018

Безплатни изследвания на костната плътност бяха направени в Монтана. Инициативата е на фондация „АДРА“ и е подкрепена от община Монтана, съобщи д-р Валерия Тодорова – гл.експерт здравеопазване в местната администрация. Целта е ранно откриване и превенция на остеопорозата.

На 26, 27 и 28 ноември  180 жени на възраст от 45 до 70 години са прегледани с апарат – остеоденситометър.  Всяка от дамите  е получила резултат от изследването. Дадени са й съвети за двигателен и хранителен режим. Пациентите  с положителен за остеопороза резултат са  насочени за консултация и лечение към лекар-специалист. 
Според представителя на фондацията, извършил изследването –  г-н Симеон Гугутков, прегледаните хора от община Монтана са в допустимите норми на износване на костна плътност с много малки изключения. На преден план по-скоро изпъкват проблеми като обездвижване и наднормено тегло. 
Инициативата на фондация „Адра” се посреща с голям интерес. Прегледани са и незаписали се за изследване граждани.

„Надяваме се, че за в бъдеще ще има и други подобни съвместни социални и обществено полезни проекти за жителите на града и региона, заяви д-р Тодорова. 
Фондация „АДРА България“ има няколко медицински центъра в различни общини, извършва безплатни прегледи в цяла България, като тази година са приоритет малките и средноголеми общини. Със собствена медицинска апаратура се извършват изследвания на костна плътност, дихателен обем, кръвна захар и много други. Фондацията е основен доставчик и дарител на болнично оборудване за държавни и общински болници, един от големите дарители на болница „Пирогов”. 
Анкета

Ще Ви засегне ли световната финансова криза?

Виж резултатите

Loading ... Loading ...