Посветиха църковна крипта в Монтана на Свети Архангели

25.11.2018

DSC_0229От днес  криптата под храм „Свети Дух” в Монтана е малка църква. В нея ще се служи до освещаването на големия храм.  Посветена е на Свети Архангели, които според християнското учение стоят пред престола Господен. Подготовката за освещаването на криптата като място за служене е започнала още вечерта в събота,  поясни Видинският Владика Даниил в обръщението си след литургията днес. Положен е Антиминсът.

Бел. редВ буквален превод от гръцко-латински антиминс означава „вместо трапеза”. Произлиза от гръц. дума „αντι“ (вместо) и лат. дума „mensa“ (олтарна маса, трапеза).Обикновено антиминсът е парче плат (лен или коприна) с размери малко по-големи от напрестолното Евангелие. Върху него се извършва св. Евхаристия. Върху на него е изобразено погребението на Спасителя Христос. В горния край на плата е вшита частица от мощите на някой светец, а в противоположния стои саморъчният подпис на съответния архиерей.  Антиминсът е също и свещен документ, който веществено запечатва непрекъснатата апостолска приемственост в Църквата. Това става по силата на собственоръчния архиерейски подпис, тъй като по древното правило – църковната пълнота се съхранява там, където е епископът. Антиминсът свидетелства за неговото присъствие там, където той физически е възпрепятстван да отиде./

Стотици миряни посетиха отворения храм „Свети Дух днес”. Местният клир предвождан от владиката Даниил служи от ранни зори до обяд в криптата.

За първата литургия в храма бе поканен Врачанският митрополит Григорий. Той управляваше Видинска епархия във времето до избирането на настоящия владика.

В словото си след Светата литургия митрополит Даниил акцентира на греха от себелюбието и на божествената сила и благодат, които са ни необходими за да го преодолеем. Той благодари на всички, участвали в градежа на храма. Отбеляза големите усилия на кмета Златко Живков и обещанието му всяко село от община Монтана през неговото управление да има православен храм.
Анкета

Ще Ви засегне ли световната финансова криза?

Виж резултатите

Loading ... Loading ...