Вокална група „Детски смях“ на финала на „Гласовете на детската мелодия“

19.10.2018

TorbichkaФиналът на националния конкурс за изпълнение „Гласовете на детската мелодия“ се провежда на 19 и 20 октомври в зала „Арена Шумен“. След прослушвания, проведени в 12 областни града, в Шумен са се събрали 240 деца, които се представят в две категории – за индивидуални изпълнители и за групи. Вокална група „Детски смях“ се състезава в раздел „вокални групи“ с песента „Яворова пролет“. В раздел „индивидуалните изпълнители“ в конкурсната част участват 7-годишната Яна  – с песента „Момичето с лунички“, Зорница Викторова, 10г. с песента „Остани“, Магдалена Александрова,10г. – с песента „Останваме“, Михаела Генова,12г. с песента „Повей, ветре“ и Жанета Пейна – 14г. с песента „Устрем“.

 Конкурсът „Гласовете на детската мелодия“ е част от Националния конкурс „Детска мелодия на годината“. Той  започна на 22 март с двумесечен срок за набиране на нови детски песни от български автори и ще завърши на 22 декември с галаконцерт в Зала 1 на Националния дворец на културата – София. Там ще се определи песента победител за 2018 г. Идеята на организаторите бе да намерят нови детски песни от нови автори, песни, които да са по-близо до децата. От получените 36 песни и след сериозен кастинг, са избрани 14 финални мелодии. Една от тях е „Торбичка добрина“, за чието изпълнение бяха избрани  вокална група „Детски смях“ при ОДК „Ние, врабчетата“ в Монтана и 9-годишната Лора Ходжева от София. Музиката и текстът са на  Наталия Делионова, учителка в ДГ №9 в Монтана. Тя е и най-младият автор в конкурса. Аранжиментът е на пианистът от Асеновград Кирил Геренов. Видеото е дело на оператора Кирил Борисов от Монтана. След като стана ясно, че групата е избрана да изпълни „Торбичка добрина“, вокалните педагози Миглена Георгиева и Латинка Боева, заедно с авторката, направиха сложен триглас. Така в разгара на лятото, за около месец децата успяха да се справят с огромното предизвикателство да научат песента, да направят звукозапис в професионално студио в Плевен и да заснемат видеоклип. Община Монтана подкрепи учстието на певците като осигури транспорта на групата до Плевен за звукозаписа и до Шумен за конкурсната част. Кметът Златко Живко и съпругата му са поканени като гости за финала на 22 декември в зала 1 на НДК. За реализацията на проекта „Торбичка добрина“ до момента финансова подкрепа оказаха фирмите „Монбат“, Арсов“, „Ирели“, Ротари клуб, ПП „ГЕРБ“.

„Детска мелодия на годината“ се провежда за първи път у нас. Конкурсът е единствен по рода си. Организаторите му са си поставили за цел не само да възродят качествената детска песен, но и да я популяризират. Четиринадесетте финални песни могат да бъдат чути в Ю тюб канал на Детска мелодия на годината. Съвсем скоро ще бъдат достъпни на диск, заедно с инструменталните си версии за всички, които се интересуват от качествена музика. Песните с техните видеоклипове се въртят по програма Е-кидс. Песента победител ще се определи чрез три вида жури. Първото е публиката. Гласуването чрез СМС-и започна на 1 октомври и ще продължи до 22 декември. Второ е Детско жури от изявени в различни области деца, а трето – професионално жури – от български автори, композитори и музиканти.  
                За да подкрепите „Торбичка добрина“, изпращайте съобщенията си на номер 15551 с текст 12. Цената на един SMS е 1.20 лв. с ДДС.

„Торбичка добрина“,
Анкета

Ще Ви засегне ли световната финансова криза?

Виж резултатите

Loading ... Loading ...