Обновена е 180-годишната черква „Света Петка” в село Смоляновци

14.10.2018

DSC_1604Хората от Смоляновци посрещнаха  празника си Петковден  в църква с нова фасада. Направена е топло и хидроизолация, сменен е покрива. Инвестицията е 36 хиляди лева, осигурени от бюджета на община Монтана. Преди две години в двора на стария 180-годишен храм бе възстановена  камбанарията.  Средствата за издигането на 15-метровата й  кула тогава  бяха набрани от даренията  на 157 души.

Приветствия към смолянчани за празника  отправиха кметът на селото Пламен Лилчов и кметът на Монтана Златко Живков.

„В ден като този, в който почитаме една от най-обичаните български светици,  човек трябва да намери време, да бъде добър, да забрави злобата и завистта, и да търси онова, което ни обединява,  заяви кметът Живков.  Храмът на Света Петка в Смоляновци е един от 13-те храма в община Монтана, които през тази година ние възстановяваме или изграждаме. До края на този мандат всяко едно от 23 –те села на Монтана ще има християнски храм. През строителния сезон са  ремонтирани църквата,  здравната служба и покрива на училището в Смоляновци.  Инвестирани са близо 95 хиляди лева от общинския бюджет.

Водосвет пред стария храм отслужиха свещениците Емил, Славейко и Ангел. Те дариха на кмета Лилчов и на кмета Живков  икони на Света Петка Параскева, да ги закриля и им помага да служат на хората.  Празникът завърши с курбан за всички, а името на човека, който го дарява остана в тайна.
Анкета

Ще Ви засегне ли световната финансова криза?

Виж резултатите

Loading ... Loading ...