Родителите на 46 хиляди първокласници в страната са получили еднократа помощ от 250 лева

02.10.2018

Кметове и министри са обсъждали днес преминаването на социалната услуга „Личен асистент” в делегирана държавна дейност, съобщи кметът на Монтана Златко Живков, член на Управителният съвет на Националното сдружение на общините в Република България. Той участва в Годишната среща на местните власти, която вече по традиция се провежда в курортния комплекс „Албена”. Досега проектите „Подкрепа за достоен живот”, чрез които се осигурява услугата „Личен асистент“ се  финансират по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Преминаването на тази социална услуга в делегирана държавна дейност ще премахне неяснотите около финансирането, заяви Живков, защото в крайна сметка досега общините понасят всички последствия от лошото взаимодействие между различните институции по този проект.

Обсъжданията по тази тема са протекли в панел „Образователната и социалната системи  – интеграция на общински терен”. В него са участвали министрите на образованието и на труда и социалната политика  Красимир Вълчев и Бисер Петков.

В частта за осигуряване на подкрепа за децата и семействата е изнесена информацията, че от 60 хиляди първокласници общо в страната, 46 хиляди са получили еднократно подпомагане от 250 лева, уточни Живков.

Друг изключително важен въпрос за кметовете в България е подобряването на общинската пътна мрежа.  И ако се твърди, че от републиканските пътища, които са около  20 хиляди километра, 70 на сто са в добро състояние, то при общинските, 60% са в лошо. В дискусиите министърът на регионалното развитие Петя Аврамова е поела ангажимент за увеличаване на парите за общински пътища още през следващата година.

 

Златко Живков за обсъжданията на годишната среща:
Анкета

Ще Ви засегне ли световната финансова криза?

Виж резултатите

Loading ... Loading ...