Отбелязваме Съединението с концерт, изложба и разговор с проф. Лилия Илиева

05.09.2018

Монтана ще отбележи 133 г. от Съединението на Княжество България и Източна Румелия с 3 различни събития. На 5 септември от 16:00  ч. във фоайето на Регионална библиотека „Гео Милев” ще бъде открита изложба „Историите на България преди 1878”. В нея ще бъдат подредени наличните във фонда на библиотеката издания, съпътствани от кратки пояснителни надписи за годината на написване или публикуване и за техните автори. Непосредствено след това ще започне среща-разговор с проф. Лилия Илиева – откривател на „История на България” от Петър Богдан. В навечерието на празника ще се разисква темата „За съединенията и разединенията в българската история”. Домакин на срещата, организирана от Регионален исторически музей – Монтана, ще бъде библиотеката.

На 6 септември в 10:30 ч. на откритата сцена на площад „Жеравица” ще започне тържествен концерт, посветен на Съединението. В програмата на танцов ансамбъл „Младост” и певческа група „Пъстренец Jr.” ще преобладават народни песни и танци от тракийската етнографска област. При дъждовно време фолклорните формации ще се представят празничната си програма в голямата зала на Общинския младежки дом.

###

Биографична информация за проф. Илиева:

Родена е през 1952 г. в Дупница, но е живяла и учила в София. Завършила е Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Назначена е като преподавател пам през 1976 г. и заедно с още 16 преподаватели заминава за Благоевград, където се открива филиал на Софийския университет, впоследствие прераснал в Югозападен университет „Неофит Рилски“. Работила е също в Пекинския университет (в периодите 1994-1997 г. и 2004-2006 г.), в Университета в Любляна (2002-20014 г.).  Чела е лекционни курсове в Пловдивския университет, Софийския университет и в бившия Славянски университет.

Заедно с бившия си студент от Университета в Любляна – Словения, Матей Тратник издаде първия Българско-словенски и Словенско-български речник. Публикувала е над 120 научни труда.  С монографията „Българският език в предисторията на компаративната лингвистика“ през 2011 г. е спечелила конкурс за редовен професор по общо и сравнително езикознание в Югозападния университет „Неофит Рилски“, където през 2018 г. е избрана и за почетен професор.

За повече информация:

За  срещата с проф. Илиева: д-р Ваня Иванова (директор на РИМ – Монтана) – тел.

0876 63 06 78

За концерта: Асен Асенов (директор на ОМД – Монтана) – тел. 0889 000 44 13
Анкета

Ще Ви засегне ли световната финансова криза?

Виж резултатите

Loading ... Loading ...