Дядо със собствен канал в You Tube изнесе рецитал за 90-годишнина на читалище

29.08.2018

Дядо Петър Стаменов, връстник на читалище „Наука“, изправи на крака публиката в монтанското село Вирове  с вечните стихове на Стоян Михайловски и Иван Вазов.

Възрастният мъж е едно от 23-те деца, родени във Вирове през 1928 година, когато  е създадено читалището. Днес хората честваха кръглата годишнина в изцяло обновена сграда. Ремонтът е на стойност 43 хиляди лева, собствени средства на община Монтана.

„Това е най-значителната инвестиция, направена за най-голямата сграда в селото и е наш дълг“, заяви кметът на Монтана Златко Живков.

Презентация за историята на читалището направи председателят му Александра  Борисова. Тя връчи грамота на Васил Андреев, автор на „История на село Вирове” в три тома и на химна на селото.

„Тази годишнина ни дава самочувствие,  че сме тук, че поддържаме жив огъня на българския национален дух”, отбеляза кметът на Вирове Валентин Колов.

В далечната 1928-ма 60 мъже и жени от Вирове решават, че трябва да имат  духовно средище.  Година по-късно закупуват  50 тома книги, списания и вестници, с които е организирана библиотека. Сега тя съхранява 5 000 издания. Въпреки,  че нямат собствена сграда ентусиастите развиват разнообразна и богата дейност. Организират  представления в коридора на училището, изложби, чествания, концерти. На Пенковата ливада провеждат литературни четения.

Със самооблагане и дарения събират средствата за собствена сграда и си я построяват през 1956 година. В нея читалището е и до днес.

Дядо Петър си спомня как тук книгите отворили сърцето му към образованието. Първата, която прочел била „Клетниците” на Виктор Юго, след това „Дон Кихот” на Сервантес и разбира се скъпите на сърцето му български  поети. Големият родолюбец има свой видео канал в You Tube. Пред камерата декламира любимите си стихотворения и в социалната мрежа има близо 3000 почитатели от цял свят.

DSC_0282DSC_0321

Петър Стаменов:

Златко Живков:
Анкета

Ще Ви засегне ли световната финансова криза?

Виж резултатите

Loading ... Loading ...