Спасяват чемширите в Монтана

28.08.2018

Тази седмица ще бъде извършена дезинсекционна обработка на  чемширите в парковете Свети дух и Слънчевата градина в Монтана, съобщи кметът Златко Живков.  Това се налага заради пораженията, нанесени върху  храстите от чемшировите  молци.    

Пеперудата cydalima perspectalis  е сравнително нов вредител. В България е известна от 2016 година.  Напада предимно растения от рода Buxus.  Има две поколения годишно, но в зависимост от температурите може да развие и повече. Видът презимува като ларва, здраво захваната за листата в обвити като с коприна пашкули. Молецът снася от 5 до 20 яйца. Гъсениците се хранят с твърдите листа на чемшира и кората, което причинява обезлистването и изсъхването  на храста.

Според специалистите по озеленяване  в общинска администрация растенията в Монтана дори и изсъхнали, могат да бъдат спасени, заради здравата им коренова система, но за да се случи това трябва да бъдат унищожени вредителите.

Разходът за една дезинсекция в двата парка „Свети дух” и „Слънчевата градина” ще струва на общината близо 900 лева. За по-добър ефект след седемдневен период обработката на растенията с препарати трябва да се повтори.
Анкета

Ще Ви засегне ли световната финансова криза?

Виж резултатите

Loading ... Loading ...