Събарят 1050 незаконни гаража и гаражоподобни в Монтана

27.07.2018

DSC_0124Кампанията за премахването на  1052 незаконни постройки, гаражи, гаражоподобни и отчуждени къщи в регулацията на град Монтана е в разгара си. Кметът Златко Живков направи обиколка с журналисти  на всички места, където работата е приключила и показа тези, които ще бъдат освободени до  началото на есента.

Съборетините служат за всичко друго, но не и за гаражи. Сътворени са през последните 40 години в междублокови пространства извън всички разрешителни режими. Повечето от  навесите са метални и силно ръждясали.  . Съхраняват дърва, ненужна покъщнина, а някъде и домашни животни. В  съоръженията почти няма паркирани автомобили, а ако се случат те отдавна са извън движение. Съществува и практика незаконните метални клетки да бъдат давани под наем от предприемчивия им притежател.

Досега  в централната градска част от пет зони са демонтирани 311 незаконни гаража.  114 са премахнатите обекти в  ж.к. Младост 1, а в ж.к. Младост 2 са 334.

В междублоковите пространства на Младост 3 има 246 обекта, които ще бъдат премахнати през следващите два месеца. И това няма да е всичко. Близо 2000 са незаконните постройки в различните квартали на Монтана. Кметът Живков е категоричен, че нито една няма да бъде забравена.

Изумителни са и количествата боклуци, останали след събарянията върху терените. След като грижовните стопани си прибрали каквото им трябва останали вещи от всякакво естество, включително отпадъци от отглеждане на животни. Цялата тази зловонна  маса е събрана и извозена от екипи и техника на общинското предприятие „Чистота”. „Вече не броя колко ремаркета с боклук извозихме,  казва  управителят му Илиян Илиев, но не са по-малко от 20.

Процедурата изисква първо ползвателите на незаконните гаражи да бъдат приканени от местната управа сами да ги премахнат. След изтичане на законния срок влизат екипите на общинските  служби и свършват работата. Много от хората добросъвестно са изпълнили указанията, за което кметът Живков публично им благодари. Той уточни, че след първоначалните негативни отзиви и дори заплахи, все повече от хора одобряват мерките за освобождаване на пространствата между жилищните блокове.Линк

Анкета

Ще Ви засегне ли световната финансова криза?

Виж резултатите

Loading ... Loading ...